VÉRES KÖZÉPKOR KÍNZÓMÚZEUMKönyv

Pécs, Hungária u. 2. (Kórház tér)

A kiállítás a középkorban alkalmazott kínzásokat, illetve törvényes büntetéseket mutatja be, Szent István korától a XVIII. század közepéig.

Magyarország átalakulása az 1000. év végére befejeződött, Szent István Király (1000-1038) elnyerte a koronát. Az átalakítási munka megszilárdítására törvények kellettek, melyek az alattvalók életmódját, egyházhoz, királyhoz való viszonyát megszabják.
Szent István törvényei az egyházi vagyon rendezésével és védelmével kezdődnek, szabályozza a püspökök hatalmát, a papok kiváltságait.

Szabályozza a templomi viselkedést is.

A kiállítás egyik jelenete azt ábrázolja, hogyan büntették a templomban hangoskodót: Az előcsarnok ajtajában kikötötték, megkorbácsolták, haját levágták. Persze, ha előkelő volt a templomi hangoskodó, illetlenkedő, akkor csak megdorgálták és kiűzték a templomból.

Szent István törvényei is megemlítik a boszorkányokat, de akkor még inkább csak megnevelni akarják őket, csak ha harmadszor is bűnbe esett, akkor lehetett halál a büntetés.

Bemutatja egy-egy jelenet a kerékbetörést és a fül levágását is.

Kinzás


DSC06459

KÖNYÖK UTCAI ÜZLET

A múlt század 70-es éveinek második felében nyílott festék-háztartási bolt a Könyök utcában.

Az Izsák féle bolt költözött ide, a Jókai térről és a BARANYAKER Vállalat üzemeltette.

Már akkor is régi, elavult volt az épületegyüttes, amely korábban a sütőipari vállalat karbantartó műhelye volt – tehát nem üzleti célra épült.

Az 1989-es privatizáció során került a KARMIN Kft tulajdonába az épület és üzlet. A KARMIN tovább üzemeltette festék-háztartási üzletként, amely mint ilyen, Pécs legrégebbi, hagyományos kiszolgálási formájú boltja volt.

A 2010-es évekre állaga annyira leromlott, hogy nem lehetett gazdaságosan javítani. Tetőszerkezete beázott, falai málladoztak. Egyetlen megoldásnak a bontás és új építés ígérkezett.

Erre került sor 2014. nyarának elején, amikor bezárt Pécs város egyetlen hagyományos-pultos kiszolgálású, klasszikus háztartási boltja.

DSC06450


„Nagy” bolt

 

 karminképek2
,,,,2020 január….
40 évnyi működés után bezárt a belváros kedvelt üzlete…